10.11.2021

Mielenmaisemia: Läpinäkyvyys

Läpikuultava, kirkas, selkeä, avoin, ilmeinen, läpinäkyvä. Ytimekkäitä ilmaisuja, joita voi käyttää kuvaamaan sekä materiaa että toimintaa. Kauniista sanoista huolimatta läpinäkyvyydellä on kahdet kasvot.

Läpinäkyvä toiminta on avointa ja vapaasti tarkkailtavissa. Sanavalinta kertoo siitä, että menettely on katseen kestävää eikä sitä tarvitse salailla. Toisaalta läpinäkyviksi voi kutsua myös tekoja, joiden tekijä luulee, etteivät muut huomaa mistä oikeasti on kyse.

Todellinen tarkoitus on kätketty, jos kysytään mielipidettä, vaikka päätös on jo tehty ja siihen on sosiaalinen paine suostua. Tavoitetta saatetaan salailla myös silloin, kun keskustelun sävy muuttuu yllättäen, vaihdetaan katseita ja johdatellaan aihe johonkin, johon halutaan suostumus.

Kiinnostavaa onkin, että tarkoitusta piilotellen mutta silti läpinäkyvästi toimivat usein juuri ne, jotka pitävät itseään skarppeina ja sosiaalisesti taitavina. Miksi he luulevat, ettei toinen huomaa mistä on kyse – tai miksi he eivät reilusti ota haluamaansa asiaa puheeksi?

Vastaus voi liittyä siihen, että asioiden junailija tuntee olevansa sosiaalisesti ylempänä ja oikeutettu saamaan tahtonsa läpi. Tai siihen, että suora pyytäminen tuntuu vaikeammalta kuin epäsuora suostuttelu.

Monesti vallankäyttäjän tahtoon on helpompi suostua kuin paljastaa peli. Toisaalta status quon ylläpitäminen on valtapelissä joskus tärkeämpää kuin osavoitto. Mutta pelin kohde voi samanaikaisesti olla myös voittaja. Palkintona on hiljainen huvittuneisuus toiminnan läpinäkyvyydestä. Se lämmittää, vaikka ei muuta tilannetta.   

Lue lisää Mielenmaisemia:
Kestävyys, Sitkeys, Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus