25.11.2020

Mielenmaisemia: Ystävällisyys

– En jaksaisi aina niitä työpaikan pahantahtoisia, purki kollega mieltään lounasjonossa. Jatkoimme keskustelua siitä, mikä näykkijöistä tekee niin vaikeita kohdata. Päädyimme sillä kertaa kaikkinaisen lempeyden ja myötämielisyyden puutteeseen.

Ystävällisyys lämmittää. Se vie saman verran aikaa kuin töykeys, mutta luo toisenlaisen ilmapiirin ja vielä pitkäaikaisemman muiston – eikä sitä halua sitä unohtaa, toisin kuin tylyt kommentit. 

Ystävällisyys ei suinkaan tarvitse tekoja. Se välittyy katseissa ja kohtaamisissa. Niistä voi päätellä paljon ihmisten välisistä suhteista ja ilmapiiristä. Ne paljastavat työyhteisön kovimman ytimen, ihmisten arvostamisen. Toisen huomaaminen ja hyväntahtoinen suhtautuminen eivät ole vain hyvien tapojen mukaista. Ne ovat keino lisätä hyvinvointia ja tuottavuutta työyhteisössä.

Ystävällisyys ei vaadi paljoa, vain myönteisen katseen, huomaavaiset sanat ja tietyn kiireettömyyden tunnun. Se virkistää mieltä ja luo yhteyden ihmisten välille, vaikka olisi vain opeteltu tapa tai työnantajan edellyttämää. Se tuntuu kuitenkin hyvältä ja juuri minulle tarkoitetulta, vaikka näkee saman kohdistuvan myös muihin. Se ei tee ystäviksi, mutta antaa siihen mahdollisuuden.   

Lue lisää Mielenmaisemia:
Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus