Haltioituminen

14.4.2021

Mielenmaisemia: Haltioituminen

Hetki, jolloin lumoudut maisemasta tai katseesta, joka koskettaa. Näet auringonnousun oranssin ja turkoosin kirkkaampina kuin ennen ja lokkien siipien liikkeen valaisevan taivaan. Riemastut siitä, mitä kuulet keskustelussa tai luet uudesta kirjasta. Uusi näkökulma kietoo mukaansa yllättäen, eikä mikään tunnu enää samalta kuin hetki sitten.  

Kyky haltioitua antaa aina uudelleen sisältöä elämään. Sitä voisi kutsua myös innostumiseksi, mutta haltioituminen on jotain enemmän. Se lämmittää koko päivän, innostuminen sen sijaan voi sammua yhtä nopeasti kuin syttyä.

Haltioituminen on sitä, kun havainto jostakin valtaa koko mielen. On läsnä hetkessä ja nauttii siitä, mitä näkee. Haltioitumisen lahja on kaikilla, jotkut meistä vain ovat tukahduttaneet sen vuosien myötä. Se on onneksi helppo palauttaa, kunhan sallii itselleen jälleen tunteet.

Ihmetys ja ihastuminen asioiden äärellä eivät vaadi mitään suurta ja erityistä, vaan pikemminkin jotain pientä ja päivittäistä. Telkkäpoikue pienessä kaupunkilammessa, erikoisen näköinen kotilo tai ihmisten iloiset ilmeet ja puheensorina kahvilassa. Yhtä hyvin liikuttava puhe, osuva kommentti Twitterissä tai kiinnostava valokuva Instagramissa voivat saada vaikuttumaan.

Haltioitumisen tunne täyttää mielen ja saa muun unohtumaan hetkeksi. Kun palaa takaisin arkeen on iloisempi, kokonaisempi olo ja maailma tuntuu elävämmältä, täydemmältä ja monipuolisemmalta. Kyky ja halu kokea iloa ja kiitollisuutta ovat tarpeen, jotta tunteiden koko kirjon saa käyttöön. On avoin uusille kokemuksille, vaikka ne tulisivatkin tutuista asioista. 

Lue lisää Mielenmaisemia:
Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus