Äänet

31.3.2021

Mielenmaisemia: Äänet

Se, mitä kuulemme, on merkittävä mielen maisema. On ihan eri asia olla ympäristössä, jossa mustarastaan laulu sekoittuu lehtimetsän lintujen moniin ääniin ja vaihtuu kiurujen liverrykseen pellolla. Tai kuulla tikkojen kirskuva ääni ja haukkojen kiljahdukset avaralla taivaalla.

Linnut näyttävät herkiltä ja vapailta, olemiseensa keskittyneiltä. Lintujen laulu tekee itsestäkin höyhenen kevyen ja tarkan askareissaan, tietoisemman toimijan. Koneiden ääni puuduttaa ja saa huomion siirtymään muuhun. Äänet herkistävät ja vaimentavat samanaikaisesti. 

Kun on sisällä hiljaisuudessa, vain tietokoneen hurina seurana, on huomio siinä, mitä tekee. Kun kuulee muzakin kauppakeskuksessa, yleisötilaisuuden kiihtyvän puheensorinan tai autojen taukoamattoman virran ruuhkaliikenteessä, ei päähän mahdu muuta.  On eri asia tuntea olevansa omien ajatustensa kuin jatkuvan melun keskellä.

Kun kuulee tuulen suhinan viljapellossa ja puiden lehdissä tai aaltojen liplatuksen ja loiskeen rantaan, tuntee olevansa yhtä veden ja ilman jatkuvan liikkeen kanssa. Virtaa itsekin vapaasti, mutta yhdessä muiden kanssa, päämäärää kohti.

Kun liikkuu autotien vieressä ja kuulee sen jatkuvan aaltoilevan kohinan pauhaavan, siirtyy meteli osaksi aivoja. Turtuu, taantuu ja sulkee ajatuksensa itseltään. Melu estää ajattelemasta, voimat hiipuvat meteliin.

Rauhoittava äänimaailma antaa tilaa, sekava pakottaa ajatukset yhteen muottiin tai saa pakenemaan. Kun valitset äänimaailmasi, hyväksyt samalla itsesi tai jonkun muun näköisen elämän.   

Lue lisää Mielenmaisemia:
Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus