Hiljaisuus

24.3.2021

Mielenmaisemia: Hiljaisuus

Hiljaisuus on se, mitä tarvitsee kuullakseen itsensä. Ei äänettömyyttä, sitä, että ei kuulu mitään. Mieluiten luonnon ääniä omien ajatusten taustalle. Tuulen huminaa, lintujen laulua, taustalla kuuluvia työn ääniä. 

Äänimaiseman tutkijat sanovat, että hiljaisuus on tunnelma, jossa on jonkinlainen äänten tasapaino. Tunnelma, joka ei sisällä turhaa melua. Täydellisen äänettömyyden tilalle kaipaamme pieniä ääniä. Jotain kiinnostavaa, mutta ei häiritsevää. Siitä syntyy tasapaino sisäisten ja ulkoisten äänien välillä, tasapaino omien ajatusten ja ympäristön virikkeiden välillä.

Pienet äänet ovat hiljaista puhetta tai taka-alalla kuuluvia elämän ääniä. Ne ovat sateen ropinaa, askelia ja lasten ja koirien unisia äännähdyksiä. Ne muodostavat taustan sille, mitä tekee, ja suojaavat yksinäisyydeltä.

Sen sijaan ihmisen aiheuttama melu on haitallista. Se saa ärtymään ja estää keskittymisen. Luonnon äänet puolestaan rikastuttavat ja auttavat huomaamaan kuinka paljon muuta maailmassa on kuin minä itse. Hiljaisuus auttaa näkemään eläimet ja havaitsemaan kasvien erilaisuuden. Hetkessä maailma on täydempi kuin äsken.   

Lue lisää Mielenmaisemia:
Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus