19.2.2020

Mielenmaisemia: Rentous

Levollisuus on piirre, johon kiinnittää huomiota pyöräillessään Saksan pienissä kaupungeissa ja maaseudulla. Rentous näkyy pukeutumisessa, josta puuttuu jäykistely. Se näkyy tavassa viettää aikaa ulkona kahviloissa ja Biergarteneissa, puistoissa ja veden äärellä. Ohi ajaessaan kiinnittää huomiota tapaan jutella hetki tuttujen kanssa kadulla ja pihalla naapureiden kanssa. Kohdatessa pysähdytään, ei ohiteta kiireisenä.

Voisiko Suomea selvästi lämpimämpi sää vaikuttaa asiaan? Kun ulkona on keväistä jo maaliskuussa ja lämpötila laskee lähelle nollaa vain parin kuukauden ajaksi vuodenvaihteessa, voi vapaa-aika keskittyä ulos. Se antaa mahdollisuuden käydä kotipihan ulkopuolella ja tilaisuuden tavata muita myös sattumalta, ei vain sovitusti. 

Ennakkokäsityksistä huolimatta ei vuorovaikutus tunnu muodolliselta, vaikka jalkakäytävällä ajavia ohjeistetaan ja teitittely kuuluu asiaan. Se on osa kulttuuria. Silti ilmapiiri tuntuu lämpimältä kuten sääkin. Yksi syy voi olla tapa kohdata muut, myös vieraat pyöräilijät. Ei katsota sivuun vaan tervehditään, vaikka ei tunneta. Pysähtyessä vaihdetaan muutama sana siitä, mihin matka ja mistä tulette. Se tekee vastaantulijasta osan yhteistä maailmaa, ei jää vain nimettömäksi ohikulkijaksi.

Sanat liittävät ihmiset yhteen. Vaikka puhe, varsinkin palvelutilanteissa, etenee tuttujen fraasien kautta, auttaa se keskustelussa alkuun pääsyä. Yhtä lausetta seuraa toinen, ja hetkessä ollaankin jo keskellä dialogia. Ystävällisyys tarttuu, vaikka se olisi vain osa kohteliasta käyttäytymistä. Silloin haluaa itsekin olla sellainen, joka katsoo silmiin, hymyilee ja juttelee muiden kanssa.  

Rentous syntyy tietystä välittömyydestä ja elämästä nauttimisesta, johtuu se sitten säästä tai tavasta kohdata toiset ihmiset. 

Lue lisää Mielenmaisemia:
Rauhallisuus