28.7.2021

Mielenmaisemia: Aktiivisuus

Tekeminen pitää mielen virkeänä. Joskus riittää, että on toimelias ja puuhailee, ei ole vain paikallaan. Se on samalla rytmin vaihtoa; istuu rauhassa ja lukee, nousee hetkeksi ylös ja tekee jotain muuta. Lähtee liikkeelle ja ulos kävelemään tai vain ulos katsomaan, mitä tapahtuu.   

Aktiivisuus ei kuitenkaan ole jatkuvaa puurtamista. Sekin tarvitsee rytmiä, tekemisen ja rauhoittumisen vaihtelua. Aivot pitävät liikkeestä ja levosta, kuten kehokin. Tarvitaan variaatiota ja rytmitystä, ja se ei synny ilman tietoista toimintaa. Helposti jumittuu yhteen asiaan, sohvalla lojumiseen tai saman toistamiseen.

Aktiivisuus on intoa tarttua toimeen ja omatoimisuutta elämässä. Sen vastakohtana on usein passiivisuus, tietty ponnettomuus ja välinpitämättömyys ympärillä olevasta. Tai yhtä hyvin omasta itsestä. Sekä jatkuva aktiivisuus että loputon passiivisuus väsyttävät, molemmat eri lailla.

Aktiivisuus voi auttaa silloin, kun elämään tulee ei-toivottuja muutoksia. Ystävyyssuhteet hiipuvat, työ loppuu, elämänpiiri tuntuu kapenevan. Aktiivisuus tekee silloinkin hyvää itsetunnolle. Aikaan saaminen kantaa eteenpäin ja rohkaisee, oli onnistuminen sitten vaikka kuinka pientä maailman mittakaavassa.

Lue lisää Mielenmaisemia:
Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus