29.9.2021

Mielenmaisemia: Kestävyys

Sitkeys ja kestävyys ovat sisaruksia. Sitkeys on ominaisuuden lisäksi opittu tapa, jaksaminen sen sijaan kehittyy ajan myötä. Molempien merkitys tuli näkyväksi, kun vaellusreissulla sade vain yltyi ja seuraavaan kylään oli vielä kilometrien matka. Lätäköt ja mudan määrä kasvoivat ja hiekanmuruset alkoivat hiertää märissä kengissä. Vaihtoehtona olisi ollut lyhentää päivämatkaa, mutta sitkeys ei antanut periksi ja pari viikkoa kävelyä oli tehnyt kestävyydelle hyvää. 

Kestävyys on tahtoa jatkaa, vaikka jalat olisivat rasittuneet ja mieli mukavuudenhaluinen. Se on kärsivällisyyttä polkea pienellä vaihteella ylämäkeä, vaikka tekisi mieli hypätä taluttamaan pyörää. Se on taitoa puhua itsensä pahan paikan yli ja jatkaa sitä, mitä on halunnut tehdä – vaikka mieli kehottaisi ottamaan iisimmin tai jättämään kesken. 

Kestävyyttä tarvitaan fyysisten harrastusten lisäksi erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja ihmissuhteissa. Se auttaa kyllästymisen tai turhautumisen yli ja kehottaa ottamaan yhteyttä, vaikka toinen ei ole sitä vähään aikaan tehnyt. Voisikin tiivistää, että kestävyys on yksi ihmisyyden ja hyvinvoinnin ytimistä.

Lue lisää Mielenmaisemia:
Sitkeys, Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus