8.9.2021

Mielenmaisemia: Sitkeys

Sitkeys on äärimmäisen hyödyllinen ominaisuus. Siinä ei ole kyse jostain extreme-suorituksesta tai kyvystä toistaa jotain kymmeniä kertoja. Sitkeys on pohjimmiltaan jotain muuta.  

Arkipäiväinen sinnikkyys on venymisen kykyä ja joustavuutta. Jaksaa paiskia töitä hieman suunniteltua enemmän tai kävellä tavanomaista pidemmälle. Polkea mäen päälle, vaikka hengästyttäisi tai tehdä vielä viimeiset korjaukset esitykseen. Sitkeys on myös taitoa ottaa muut huomioon silloinkin, kun tuntuu, etteivät nämä sitä ansaitsisi. Se on halua auttaa keskustelun sujumista, jos se tuntuu tökkivän.

Sitkeyttä on myös ystävällinen ilme ja pidättäytyminen arvostelusta ja valittamisesta, vaikka ottaa päähän. Se on samalla myös kasvojen säilyttämistä tilanteissa, joissa purnaaminen johtaisi tunnelman latistumiseen tai joku kokisi saavansa nenilleen. Päättäväinen välinpitämättömyys olosuhteista on

Arkista sitkeyttä tarvitaan erityisesti silloin, kun jokin tuntuu menevän pieleen. Silloin on tarpeen omata kyky vaikuttaa omaan mielialaan, taito lakaista oma ego hetkeksi taka-alalle ja halu olla reilusti mukana eikä jättäytyä syrjään. Sillä sitkeys on sosiaalinen ominaisuus, joka vaikuttaa koko ryhmään, se ei ole vain yksilön persoonallisuuden piirre.  

Lue lisää Mielenmaisemia:
Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus