Velttous

22.6.2022

Mielenmaisemia: Velttous

– Lähdetäänkö?

– Ei taida jaksaa. Voidaan mennä huomennakin. Tai joku muu päivä.

Velttous näkyy haluna valita lyhyin reitti, oikaista tai mieluiten jättää väliin. Ei kaikkea tarvitse mennä katsomaan, kyllä paikat siellä pysyvät. Ei kannata kiertää maisemareittiä, jos pääsee suorempaan maantietä pitkin. 

Saamattomuus voi vallata myös sosiaaliset tilanteet. Jäädään sisälle pöydän ääreen, koska ulos ei viitsi viedä astioita. Telkkari jää päälle ja katsoja sohvaperunaksi, koska ei jaksa enää nousta ylös. Vaikka oli tarkoitus lukea tai tehdä sudoku. Ehtii sitä huomennakin.

Laimea ja haluton suhtautuminen voi ulottua myös ihmissuhteisiin. Silloin se pahimmillaan kuihduttaa ystävyydet tai saa ne näivettymään joulukorttien lähettämisen tasolle. Kun ei ehdi lähettää viestiä, puhumattakaan soittamisesta. Ja kun on mennyt aikaa, ei enää kehtaa, kun edellisestä kontaktista on niin pitkä aika.

Ja kun velttoilijalla on kuitenkin vaativa työ ja ikuinen kiire, on kierre valmis. Kaikki energia menee työhön. Se on myös sosiaalisesti hyväksyttävä syy jättää muu vähemmälle. Oikeasti on usein kyse kuitenkin velttoudesta. Sillä kukapa ei esimerkiksi palaverissa keskittyisi välillä johonkin ihan muuhun kuin asiaan? Vain velttous saa silloin surffailemaan somessa tai uutispalstoilla, ja jättämään ihmissuhteiden hoidon taas kerran johonkin otollisempaan ajankohtaan.  

Lue lisää Mielenmaisemia:
Miellyttämisen halu, Kestävyys, Sitkeys, Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus