Salailu

14.9.2022

Mielenmaisemia: Salailu

Se, mitä salailet, paljastaa miten suhtaudut muihin ja millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Tai pikemminkin, mitä ei halua itsestään näyttää.

Konkreettisesti salailu tulee esille siinä, näyttääkö muille kaikki ottamansa valokuvat vai haluaako pitää vain itsellään tietyt kuvat. Valokuvahan kertoo, miten näkee maailmaa. Salailua on tyypillisesti myös siinä, mitä jakaa elämästään. Tunteistaan, toiveistaan, peloistaan ja unelmistaan. Pitääkö mieluimmin ajatuksensa itsellään ja puhuu toisten kanssa vain yleisistä asioista, toisten tekemisistä tai lehdissä olleista asioista. Jättää itsensä sivuun ja nostaa keskiöön asiat ja muut ihmiset.

Voi piilotella sitä, mikä kiinnostaa. Tai ajatuksia, mielipiteitä ja kokemuksia. Pitää syrjässä sen, mitä omassa elämässä tapahtuu ja jutella vain niitä näitä.

Salailu käy helposti. Jättää vain puhumatta ja nyökkäilee sen sijaan. Ei ota kantaa tai ole eri mieltä. Silloin todellinen minä jää piiloon ja sosiaalinen minä on läsnä. Kun näyttää itsensä vain tietyille ja muiden seurassa jättää osan piiloon, on vaarassa jäädä sosiaalisen roolinsa vangiksi. Samalla oma minä kapeutuu.

Toisaalta voi iloita ja avautua ajatuksistaan niiden kanssa, joiden kokee ymmärtävän. Ehkä vastavuoroisuus on kuitenkin se, joka rikastaa elämää. Siksi salailu voi olla tarpeen seurassa, jonka mielenkiinto on ihan muissa asioissa kuin niissä, jotka kiinnostavat itseä.

Lue lisää Mielenmaisemia:
Haihattelu. Velttous, Miellyttämisen halu, Kestävyys, Sitkeys, Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus