20.10.2021

Mielenmaisemia: Kriittisyys

Jatkuva kritiikki tappaa innostuksen. On hankalaa iloita pienistä asioista ja pitää itseään hyvällä mielellä, jos ympärillä olevat näkevät vain epäkohtia. 

Teksti on epäselvä, ehdotukset puutteellisia, ratkaisu väärä vaikkakin toimiva. Reitiltä puuttuu levähdyspaikkoja, opas ei osaa neuvoa tai puhuu väärää kieltä.  Puheenaiheet ovat liian tuttuja, ihan vieraita tai muuten vain kelvottomia. Aina on jotain, jonka tulisi olla toisin.

Kritiikki verhotaan usein palautteeksi tai auttamiseksi, mutta usein on kyse siitä, että palautteen antaja kokee itse tietävänsä paremmin. Katse hakeutuu vikoihin, kun se voisi iloita siitä, mikä on hyvin. Ehkä kyse on asenteesta: pitääkö kaiken olla juuri kuten minä haluan, vai voinko nauttia myös hetkittäin epätäydellisestä elämästä?  

Kriittistä elämän asennetta voi vähentää hyväksymällä sen, että ihmiset ja heidän tekemisensä ja kiinnostuksensa ovat erilaisia. Ja silti – tai juuri siksi – niin kiinnostavia ja tarpeellisia. Silloin voi antaa itselleen vapauden olla tyytyväinen siihen, mitä juuri tällä hetkellä on. Ehkä juuri erilaisuuden ja epätäydellisyyden hyväksyminen ovatkin avaimia onnelliseen elämään. 

Lue lisää Mielenmaisemia:
Kestävyys, Sitkeys, Liike, Aktiivisuus, Uudistuminen, Yllätykset, Mielialan muutos, Haltioituminen, Äänet, Hiljaisuus, Aika, Pyöräily, Yhteisöllisyys, Kuuntelu, Ystävällisyys, Avuliaisuus, Tervehtiminen, Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus