4.8.2021

Millaisen roolin valitset?

Mietitkö joskus etukäteen, miten jossakin tilanteessa olisi hyvä toimia tai millaisen vaikutelman annat? Tarkoituksenmukaista roolia voi tukea monin tavoin, esimerkiksi sopivilla sosiaalisilla symboleilla. Ei, kyse ei ole mistään monimutkaisesta vaan arkisista ja jokapäiväisistä asioista. Kuten pukeutuminen, tapa puhua ja puheenaiheet, ilmeet ja eleet ja tilanteiden järjestelyt. Ne pitää joka tapauksessa hoitaa jollakin tavalla, ja joskus tilanne tuntuu tärkeämmältä kuin yleensä.

Silloin valitsemme tietoisesti tavan puhua ja pukeutua ja huolehdimme myös siitä, että elekieli ja sanaton viestintä tukevat tavoitetta. Puhumme tavalla ja aiheista, joiden tarkoitus on vakuuttaa ja järjestelemme tilat sopivasti. Olemme tilanteeseen sopivan iloisia, riehakkaita, mietteliäitä tai vakavia, ja houkuttelemme muut mukaan samaan.

Ja jos olemme mukana jossakin, saatamme muiden lailla tehdä esimerkiksi istumajärjestyksestä arvioita siitä, millaisen aseman osallistujat ovat saaneet. Onko paikka itselle sopiva, ehkä vaikutusvaltaisten lähellä, ohjataanko kenties sivummalle vai voiko valita paikan vapaasti – ja mihin silloin itse asetut?

Myös ilmapiiri on osa vaikutelmanhallintaa. Tunteet paitsi tuntuvat myös näkyvät ja kuuluvat äänensävyssä, ilmeissä, eleissä ja asennossa. Ne tarttuvat ja synnyttävät suhteita, jännitteitä ja taisteluita, yhtä hyvin kuin yhteistyötä, kiintymystä ja liittoumia. Siksi sosiaalisten symbolien hyvä hallinta ei missään riitä, tarvitaan myös taitoa herättää oikeanlaisia tunteita ja vaikuttaa tunnetilaan. Esimerkiksi rauhoittaa tulehtunutta tilannetta, lisätä energiaa passiivisuuden keskelle tai tuoda lämpöä kylmyyden tilalle. Millaisia tunteita sinä tuot mukaan tapaamisiin?