12.9.2018

Vakuuttavan esityksen kulmakivet

Aristoteleen mukaan uskottava draama syntyy kiehtovista henkilöistä ja hyvästä juonesta. Vakuuttava esitys ei siis synny ilman, että mukana on kiinnostavia ihmisiä, tarpeellisia ja hyvällä tavalla yllättäviä tapahtumia, kihelmöivää odotuksen tunnetta ja ratkaisuja, jotka ovat ainakin hyödyllisiä elleivät jopa katarttisia.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun rakentaa uskottavaa esitystä työyhteisön näyttämölle? Panosta siihen, että roolijako on onnistunut ja toiminta vakuuttavaa. Kiinnitä esiintymisessä erityistä huomiota tekemiseen, puheeseen ja tapaan. Jos ne ovat ristiriidassa, ei rooli ole uskottava. Jo Aristoteles totesi, että toiminta kertoo luonteesta, puhe ajatuksista ja tyyli suhtautumisesta. Tapa toimia ja puhua kertoo intressit ja asenteet. Uskottavan esityksen yksi kriteeri on kokemuksista oppiminen. Se, että pystyy jatkossa toimimaan toisin, on paitsi kehityksen merkki myös kiinnostavaa draaman katsojille.  Jääräpäinen saman toistaminen kertoo jostain muusta.  Tylsistyttävä ennalta arvattavuus ja tunne, etteivät osalliset opi elämästä, saa katsojan helposti menettämään kiinnostuksensa niin elokuvan katsojana kuin organisaation yleisössäkin.

Roolivalintojen rinnalla on hyvä miettiä esityksen sisältöä, keskeisiä tapahtumia ja niitä yhdistävää punaista lankaa. Millaisella rytmillä saadaan paras tulos ja mikä saa toiminnan kääntymään oikeaan suuntaan? Kun puhutte myös yhdessä siitä, mihin pyritään ja mikä on uskottavan esityksen ydin, onnistuu myös jokainen roolissaan paremmin.