10.8.2017

Tavoista ja muutoksesta

Loman jälkeen kirjahyllystä osui käteen Leo Babautan Zen habits -sivuilta tulostamani juttu tapojen muuttamisesta. Omien rutiinien tarkastelulle loman päättyminen on hyvä hetki. On mahdollisuus antaa tilaa sille, mikä lisää hyvinvointia ja vähentää sellaista, mikä ei tunnu enää toimivan. Tässä muutama ajatus tapojen muuttamisesta Babautan innostamana.

Aloita pienellä muutoksella. Ajatus on yksinkertainen: pieni muutos vie vähemmän aikaa ja vaivaa kuin suurempi, ja onnistuminen innostaa jatkamaan. Tee jotain sellaista, jonka voit aloittaa vaikka heti. Mieluummin muutama rivi päiväkirjaan saman tien kuin päätös kirjoittaa kerran viikossa pari tuntia illalla. Parempi kiertää heti aamulla työkavereita tervehtimässä kuin odottaa että on riittävästi aikaa pidempään keskusteluun. Pieniä tapojen muutoksia on myös helpompi ylläpitää kuin niitä, joihin tuntuu menevän koko energia. Varsinkin, kun toteutuminen tuo onnistumisen iloa!

Tunnista tapojen triggerit, eli ne kohdat, jotka laukaisevat tietyn käyttäytymistavan. Oikeastaan on kyse tapojen ketjusta, kuten Babauta konkretisoi. Tulet töistä kotiin, avaat heti työsähköpostin ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo vastaamassa viesteihin ”ihan nopeasti vain”. Tai istahdat hetkeksi sohvalla, ja kohta avaatkin telkkarin. Yksi tapa johtaa toiseen, ja hyvistä suunnitelmista huolimatta jäätkin sohvalle tai töiden ääreen, vaikka tarkoitus oli lähteä lenkille. Triggereistä kirjoittaa myös Charles Duhigg.  Kun löydät ketjun alkupään, voit paremmin vaikuttaa lopputulokseen.

Nuku riittävästi. Kiinnostavatkin päivät muuttuvat raskaiksi, jos väsyttää. Muutokset jäävät kaiken muun jalkoihin, jos energia on vähissä. Aivot ja keho tarvitsevat virikkeiden lisäksi liikettä ja lepoa. Auta tapojen muutosta lepäämällä riittävästi, sillä on vaikutusta myös oppimiseen ja ihmissuhteisiin.

Tarkkaile sisäistä puhettasi. Sisäinen puheesi voi olla ratkaiseva onnistumisen kannalta. Muutokseen tarvitaan tukea ja rohkaisua. Moittivat sanat ja kriittinen äänensävy lannistavat sitkeänkin muutospyrkimyksen. Ole itsellesi yhtä kannustava kuin hyvälle ystävälle – olet itsesi paras tsemppari.