20.8.2017

Vähän urheilupsykologiaa työelämään

Kuuntelin ennen juoksutapahtumaa esitystä urheilupsykologiasta. Asiat olivat sinällään tuttuja, mutta sisältö pysäytti miettimään, kuinka paljon hyötyä niistä on omaan arkeen. Mikä aiheessa oli oivalluttavaa koko elämän kannalta?

Väitetään, että jopa 80% kestävyyssuorituksesta on kiinni aivoista. Tietenkin fyysisestä kunnostakin, mutta onnistuminen lähtee henkisestä puolesta. Tämä konkretisoituu erityisesti siinä, miten puhuu itselleen. Varsinkin pitkässä suorituksessa, jossa on paljon omassa rauhassaan, ehtii miettiä monenlaista. Psykologin sanoin: on paljon aikaa puhua itselleen kannustavasti, mutta myös aikaa puhua rumasti. Jos oma puhe keskittyy tylsyyteen, raskauteen, väsymiseen tai kritiikkiin omasta kunnosta tai vähästä harjoittelusta, ei ihme, jos matkalla tympii ja muut vaihtoehdot alkavat kiehtoa.

Kyse on mielen hallinnasta. Siitä, miten saisi sisäisen puheen rohkaisevaksi, myönteiseksi ja voimia ylläpitäväksi sen sijaan, että vie itseltään energiaa. Pitkällä matkalla tunnelmat vaihtelevat. Mitä kannustavammin puhuu itselleen, sitä helpompi on jatkaa matkaa oikealla fiiliksellä.

Kannustavan sisäisen puheen lisäksi tarvitaan kirkas päämäärä. Sellainen, joka on realistisen optimistinen ja itselle tärkeä. Mutta pelkkä tavoitteen tiedostaminen ei riitä. Tavoitteeseen kannattaa suhtautua lämmöllä. Ei peläten ja epävarmana, vaan lämpimästi iloiten. Onhan tekemässä juuri sitä mistä nauttii ja onnistuminen on lähellä. Myönteisyys ja sitoutuminen kannustavat perille ja auttavat jaksamaan huonoina hetkinä.

Tarvitaan vielä pari rutiinia, jotka voivat olla ratkaisevia onnistumisessa. Muutama kannustava voimalause itselle, ja lauseet, joilla katkaisee haitalliset ajatuskierteet. Voimalause ja katkaisulause. Ne ovat jokaiselle erilaisia. Mutta käytettyäsi omiasi huomaat, että ne toimivat. Toisesta saat energiaa ja itseluottamusta, toisella keskeytät lannistavat ajatukset.

Sama toimii työelämässä. Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut itsellesi. Jos tarpeen, kasvata kannustavan puheen määrää. Kirkasta tavoite ja suhtaudu siihen positiivisesti. Lisää mielenhallintaa saat voimalauseilla ja katkaisulauseilla, niitä saattaa tarvita erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Vähän urheilupsykologiaa, ja onnistut paremmin.