13.10.2017

Myötätunnon mullistava voima

Myötätunto on vahva sana, johon on otettava kantaa. Sana empatia on helpompi sanoa, onhan se jo juurtunut osaksi liiketoimintaorganisaatioidenkin puhetta. Kun puhuu yhteisestä innostumisesta ja inspiroitumisesta tuntuu luontevalta käyttää CoPassion-hankkeessa luotua ilmausta myötäinto. Se kertoo yhteisestä ilosta, innosta ja halusta viedä asioita eteenpäin.

Sen sijaan sana myötätunto voi tuntua vaikeammalta. Se tuntuu sisältää vahvempia tunteita ja suurempaa myötäelämistä, ehkä hitusen pettymyksen ja tuskan tunteidenkin ymmärtämistä. Myötätunnolla on kuitenkin niin mullistava voima, että sitä kannattaa hyödyntää niin omassa kuin organisaatioidenkin elämässä.

Myötätunnon osoittaminen ei ole salatiedettä, vaan arkisia hyviä inhimillisiä kohtaamisia. Se on toisen tunnetilan tunnistamista, siihen eläytymistä ja pieniä tekoja, jotka ilmaisevat myötäelämistä. Sen on osaa meistä jokainen, teemme sitä luonnostamme läheisille. Sitä on helppo laajentaa myös organisaatioelämään.

Organisaatioissa paljon riippuu johdon ja esimiesten esimerkistä, mutta ennen kaikkea siitä, mitä tapahtuu työyhteisön sisällä. Jos kohtaamisistamme puuttuu inhimillisyys, on myötätunto kaukana. Jos jäämme vieraiksi ja kylmiksi toisillemme, emme ole ihmisiä toisillemme. Juuri tässä on myötätunnon ja -innon mullistava voima. Se tekee meistä sellaisia, joita voimme parhaimmillamme olla.