Huomio

26.1.2022

Mihin kiinnität huomiota?

Moni kertoo muistavansa vuosien taakse, mitä silloin tapahtui tai miten keskustelu sujui. Omassakin mielessäsi saattaa olla kirkkaita mielikuvia menneestä, jonka tunnet muistavasi kuin äsken tapahtuneen. Mutta toimiiko muisti yleensä kuin kopiokone, joka toistaa juuri sen, mitä sen näytölle asetetaan?

Valitettavasti, tai ehkä sittenkin onneksi, ei. Muisti on häilyvä ja horjuva, ja sillä on tapana koota yhteen kaikki vastaavan kaltaiset tilanteet. Odotukset, kokemukset, tulkinnat ja yhdessä puhuttu muodostuvat muistikuvaksi, jonka tarkkuudesta ei voi olla ihan varma. Me myös päättelemme aiempien kokemusten ja yleistietojen pohjalta, miten tietty tapahtuma on todennäköisesti edennyt. Tämä pätee myös sosiaalisiin tilanteisiin.

Myös se, millainen suhde ihmisten välillä on juuri nyt, ohjaa sitä, mihin kiinnitämme huomiota ja mitä tilanteesta muistamme.

Näemme sitä, mitä odotamme. Kiinnostumme siitä, mikä on tuttua ja tärkeää. Muutokset selitämme usein parhain päin, erityisesti silloin, kun kyseessä on joku, johon pidämme arvossa.

Siksi ne, joihin luotat, tuntuvat edelleen niin luotettavilta. Siksi ne, joiden kanssa ei suju, ovat aina yhtä hankalia tilanteesta riippumatta.

Kunnes tapahtuu jotain, joka rikkoo kaavan, sillä huomaamme erityisesti sen, joka on poikkeuksellista ja erottuu aiemmasta.