Luottamus

12.1.2022

Luottamuksen ytimessä

Oletko joskus pysähtynyt miettimään, mistä luottamus koostuu? Ehkä et, mutta tiedät kyllä varsin hyvin, miltä luottamus tuntuu. Se on lämpöä, joka syntyy ihmisten välille, ja molemminpuolista halua jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Se on vakuuttuneisuutta siitä, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin. Silloin luottamusta ei tarvitse edes miettiä, sillä sen tuntee koko kehossaan.

Mutta miksi luottamuksesta kannattaa kuitenkin puhua? Siksi, että sillä on voima ratkaista se, millaista tulosta työyhteisössä syntyy ja millainen tunnelma on. Eikä se ole ollenkaan vähäpätöinen asia hyvinvoinninkaan kannalta.

Jos tunnet voivasi luottaa siihen, että toiminta on vilpitöntä ja tahto hyvä, on olo hyvin erilainen kuin silloin, jos mielesi täyttyy epäluulolla tai arvailuilla siitä, mitä on meneillään. Kun luottamus on kohdillaan, energia ja aika menee tekemiseen, ei tilanteen tulkitsemiseen ja ihmisten pyrkimysten miettimiseen.

Luottamus on yhdistelmä järkeä ja tunnetta. Se on tietoa asioiden tilasta mutta myös siitä, mitä aistii eri tilanteista. Silloin kun sekä järki että tunne kertovat, että kaikki on hyvin, on myös helpompi kokea työniloa ja kasvaa ammattilaisena ja ihmisenä.

Mutta ihmisten välisellä luottamuksella on muitakin vaikutuksia. Se, miten suhtaudumme toisiimme, on ratkaisevaa, sillä hetket, jolloin kohtaamme, painuvat syvälle mieleen.