25.8.2021

Luottamuksen ytimessä

Oletko joskus pysähtynyt miettimään, mistä luottamus koostuu? Ehkä et, mutta tiedät kyllä varsin hyvin, miltä luottamus tuntuu. Se on lämpöä, joka syntyy ihmisten välille ja molemminpuolista halua jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Se on uskallusta puhua avoimesti sellaisestakin, joka tuntuu vaikealta. Silloin luottamuksesta ei tarvitse edes puhua, sillä sen tuntee koko kehossaan. 

Luottamus ei synny tyhjiössä, vaan se rakentuu teoista, suhtautumisesta ja kaikista niistä pienistä hetkistä, joissa kohtaamme toisemme. Sen huomaa tavassa puhua, kuulee äänensävystä ja näkee ilmeistä, eleistä ja sanattomasta viestinnästä. Mitä läheisempää ja luontevampaa yhdessä oleminen on, sen nopeammin luottamus alkaa syntyä. Ja päinvastoin: jos olo tuntuu hankalalta, ei luottamuskaan saa tilaa.

Luottamus kasvaa hitaasti mutta sen voi menettää nopeasti. Eikä luottamus pysy hengissä ilman vastavuoroisuutta. Siksi kaikki se pieni ihmisten välinen on niin tarpeellista: yhteyden ottaminen, keskittyminen kuunteluun, kiinnostuksen osoittaminen ja auttaminen juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Ja tietenkin hymy, kosketus ja se, että kumpikaan ei jää odottelemaan, että toinen kyllä ottaa yhteyttä sitten kun on jotain asiaa.

Sillä luottamuksessa ei ole niinkään kyse asioista kuin suhteista. Asiat voivat olla ihan hyvällä tolalla samaan aikaan kun luottamus on jo alkanut rapautua. Siihen ei tarvita kuin se, että kiire alkaa vallata mielen ja toinen unohtua. Vastaaminen viivästyy, keskustelut muuttuvat lyhytsanaisiksi eikä aikaa enää meinaa löytyä tapaamiselle. Puhumattakaan siitä, jos tuntee tulleensa ohitetuksi, syrjäytetyksi tai jäävänsä vaille vastakaikua.

Silti luottamuksella on taipumus pysytellä pitkään pinnalla, sillä on vaikea uskoa, että joku sellainen, jonka kanssa on synkannut tai yhteistyö on sujunut, pettääkin luottamuksen. Saattaa mennä pitkään, ennen kuin oikeasti uskoo, että suhteessa on tapahtunut muutos, ja aiemmin niin itsestään selvä luottamus on alkanut heikentyä. Luottamus ei elä yksipuolisena vaan se vaatii saman molemmilta. Kummankin pitää sekä voida luottaa että olla luottamuksen arvoisia.