Luottamus

31.8.2022

Luottamuksen voima

Joskus tavoitan itseni ajattelemasta, että luottamus on yksinomaan hyvä asia. Sehän yhdistää, saa innostumaan, lisää tukea, saa auttamaan ja vahvistaa hyväksytyksi tulemisen tunteen kautta myös itseluottamusta. Siis monia hyviä asioita, joita tavoittelemme erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Mutta juuri noita samoja asioita voi käyttää monenlaisiin tarkoituksiin.

Luottamuksen avulla voidaan rakentaa yhtä hyvin hyvää kuin huonoakin yhteisöä, sillä niin hyveet kuin paheetkin kukoistavat luottamuksen ilmapiirissä. Vahva yhteenkuuluvuuden tunne, selvät normit, voimakas ryhmäpaine, vakuuttava johtaja ja ryhmää yhdistävä houkutteleva tavoite voivat johdattaa porukan yhtä hyvin oikeaan suuntaan kuin harhapoluille.

Se, millaisia ihmisiä meistä tulee yhdessä toistemme kanssa, riippuu pitkälti siitä, millaisia ovat henkilöt, joihin yhteisössä luotetaan. Historia on osoittanut, että sokea luottamus ilman omaa ajattelua voi viedä tuhoisille teille. Koska luottamus on myös valinta, kannattaa valinta tehdä tarkoin.