10.4.2019

Lisää luottamusta

Luottamus lisää luottamusta. Ja epäluottamus lisää luottamuksen puutetta, ikävä kyllä. Voiko epäluottamuksen kierrettä katkaista? Se vaatii systemaattisuutta ja paljon tekoja, jotka osoittavat, että henkilö on luottamuksen arvoinen. Muutama kokemus ei riitä, sillä historia vaikuttaa vahvasti siihen, miten toimimme.

Tutkimuksissa on havaittu, että luottamus synnyttää ja syventää luottamusta paitsi vaikuttamalla käyttäytymiseen myös vaikuttamalla havaintoihin. Hakeudumme mieluimmin niiden seuraan, joissa kanssa yhteistyö sujuu ja tuntuu luontevalta. Hyvät kokemukset lisäävät luottamuksen tunnetta. Luottamus saa näkemään toisen positiivisemmassa valossa, kun taas epäluottamus saa havaitsemaan vain negatiivisia piirteitä. Huomaamme helpommin sellaisen toiminnan ja piirteet, jotka vahvistavat omia uskomuksiamme. 

Luottamus voi muuttua epäluottamukseksi kertaheitolla, mutta myös epäluottamus voi kehittyä luottamukseksi. Muutos vain kestää pidempään, mutta on kaiken siihen panostetun työn arvoinen.