Kuukkelit, toimistoturistit

24.5.2018

Kuukkeloinnista ja toimistoturismista

Istut keskittyneenä työhön. Kerrankin sujuu oikein hyvin – tarvittavat tiedot on koottu, hitaimmatkin ovat vastanneet kyselyihin ja oma fiilis on kohdallaan. Nyt homman saa vietyä loppuun hetkessä, ja iltapäivän voi taas keskittyä muuhun. Työpäivä parhaimmillaan!

Kunnes alkaa tapahtua. ”Olisiko sinulla minuutti?” (kiertoilmaus yleensä vähintään 10 minuutin keskustelulle). ”Oletko kuullut, että…” -kysymys, josta seuraa ainakin vartin paneutuminen johonkin kaikkia kuohuttavaan tapahtumaan toimistolla tai asiakkaiden kanssa. Retorinen ”mennäänkö kahville” -lause, johon on vaikea suhtautua torjuvasti, sillä hyvät suhteet vaativat epämuodollisten kohtaamisten lisäksi vastavuoroisuutta. Joten kun tuntuu siltä, että kaveri tarvitsee apua/neuvoja/kuuntelua, on siitä vaikea kieltäytyä. Omat työt jäävät kesken ja päätehtäväksi tuntuu joinakin päivinä muodostuvan toisten töissä mukana hengaaminen.

Mikään työyhteisö ei toimi ilman hyvää yhteistyötä ja toisten auttamista. Mutta joskus yhteydenpito on muuttunut kuukkeloinniksi, joka kietoo kaikki mukaansa. Lintumaailman kuukkelin tavoin työpaikan kuukkeli on utelias, sosiaalinen ja käy kurkkimassa mitä tapahtuu. Se ei pysy paikallaan pitkään, mutta vaatii huomion itselleen. Työpaikan kuukkeli pyrähtää paikalle ja keskeyttää muiden tekemiset juttelullaan. Tarkoitus ei ole paha, sillä usein kuukkelointi syntyy siitä, että tarvitsee taukoa työstään ja virikkeitä sosiaalisista tilanteista.  Joskus on kyse myös siitä, ettei pääse omissa töissään eteenpäin tai edes alkuun. Tai hetkellisestä tekemisen puutteesta, jota on helppo täyttää muiden kanssa puhumalla. Jos näissä tilanteissa ei ole tarkkana, siirtyvät oman työn haasteet muiden kannettavaksi.

Ilmiöitä voi kutsua myös toimistoturismiksi. Turistin lailla toimistoturisti kiertelee, katselee ja tutustuu kaikkeen siihen ihmeelliseen, mitä toimistomaailmassa on meneillään. Kun toimistokuukkelin pyrähtelee ja pysähtelee hetkeksi piristävää puhehetkeä varten, toimistoturistilla on usein enemmän aikaa jäädä ja joskus jopa jumittua muiden työpisteille.

Kuukkelointia ja toimistoturismia ei olen tarpeen kokonaan poistaa, sillä jokainen tarvitse myös työpaikalla vaihtelua ja kuulumisten jakamista, ammattiasioiden pohtimisesta puhumattakaan. Juuri niissä on hyvän yhteistyön ja vastavuoroisuuden ydin. Mutta jos alkaa näyttää siltä, että aikaansaaminen kärsii ja rupatteluhetket valtaavat koko työpäivän, kannattaa asiaan tarttua.

Muutos alkaa itsestä. Jos huomaa, että löytää entistä useammin itsensä työnteon sijasta puhumassa siitä kollegoiden kanssa, voidaan olla jo kuukkeloinnin ja toimistoturismin alueella. Muutos ei kuitenkaan tapahdu yksin. Joskus kuukkelit ja turistit tarvitsevat apua tapakäyttäytymisen huomaamiseen, sillä tilanteen tunnistaa itse usein viimeisenä. Mutta ankara näille työpaikan toimijoille ei kannata olla, sillä jokainen meistä vaeltaa hetkittäin toimistolla etsimässä virkistävää taukoseuraa.