31.5.2018

Johtamisen aakkoset: A niin kuin Arvostus ja Ankeuttaminen

Joskus kannattaa aloittaa ihan alusta. Aloituksessa on aina jotain kiehtovaa – kaikki on mahdollista, mitään ei ole vielä menetetty. Tavoite on kirkkaana ja tuntuu innostavalta. Jotain uutta on näkyvillä! Johtamisen aakkosissa on sama lähtökohta. Kirjain kerrallaan paneudutaan johtamisen ydinkohtiin. Niihin, jotka tekevät yhteistyöstä tuloksellisempaa ja niihin, joita on hyvä välttää.

Arvostus on jokaisen hyvän ihmissuhteen ytimessä. Ja kuten tiedämme, johtaminen tapahtuu suhdeverkoston keskellä.  Ilman arvostuksen kokemusta suhteet jäävät pinnallisiksi ja kohtaamiset takkuisiksi. Arvostuksen puute ajaa nurkkaan taistelemaan tai murjottamaan roolista riippumatta. Sillä arvostuksen kokemuksessa ei ole kyse asemista tai hierarkiasta, vaan inhimillisestä perustarpeesta. Ilman arvostusta meistä ei tule täysivaltaisia työyhteisön jäseniä, ja tuloksetkin jäävät vaillinaisiksi.

Arvostuksen osoittamiseen ei tarvita mitään suurta ja näyttävää, pienet päivittäiset teot ratkaisevat. Käytävällä tervehtiminen ja ystävällinen katse. Ne pienet eleet ja ilmeet, joilla kerrot hyväksymisestä. Läsnäolon huomaava katse kokouksissa, muutaman sanan vaihtaminen tavatessa. Kiitokset puheenvuoroista ja kiinnostunut katse esityksen aikana. Kaikki se, joka kertoo toiselle, että huomaat ja pidät tärkeänä.

Arvotuksen vastakohtana voi pitää ankeuttamista. Siis sitä, että onnistumisen ja vahvuuksien sijasta huomio on aina siinä, mitä vielä pitäisi kehittää. Vaikka tavoitteet saavutettiin, olisi voitu vielä tehdä enemmän. Vaikka asiakkaiden palaute oli kiittävää, olisi se voinut olla ylistävää. Vaikka pysyttiin aikataulussa, olisi voitu olla nopeampiakin. Jokaisesta suorituksesta löytyy aina jotain, jossa olisi voitu olla vielä parempia. Kunnianhimo ja tavoitteellisuus ovat hyviä piirteitä, mutta voivat muuttua ankeuttamiseksi silloin, kun mikään ei enää kelpaa. Ankeuttamisella latistetaan työyhteisöä ja tehdään johtamisesta pilakuvamaista, arvostuksella rakennetaan yhteistyötä ja tulosta.

Arvostuksen osoittamista voi harjoitella, kuten mitä tahansa taitoa. Se ei ole teeskentelyä vaan kertoo siitä, että pitää ihmissuhteita vähintään yhtä tärkeinä kuin liiketoimintaakin. Aloita sillä, että kiinnität huomiota siihen, millaisen vaikutelman annat sosiaalisissa tilanteissa. Kun katsot itseäsi muiden silmin huomaat, tuntuvatko tapasi lämpimiltä ja kannustavilta vai välinpitämättömiltä ja valikoivilta. Jos huomaat, ettet juuri koskaan kommentoi tai anna palautetta siitä mitä muut saavat aikaan, taitaa olla tarve kehittää arvostuksen osoittamisen taitoja. Joskus on kyse siitä, että on niin oman itsensä vanki, etteivät muiden tekemiset juuri kiinnosta. Kun huomion siirtää itsestä muihin, on jo pitkällä arvostuksen osoittamisen tiellä.