15.8.2018

Johtamisen aakkoset: E niin kuin Edistää ja Epämääräinen

Edistäminen on johtamisessa huomattavasti tärkeämpää kuin miltä ensi tuntumalta voisi ajatella. Kyse ei ole vain siitä, että jotain näyttävää tapahtuu. Tarvitaan pieniä päivittäisiä tekoja ja vähintään viikoittaisia onnistumisen kokemuksia. Edistyminen on asioiden tekemisen lisäksi tunne siitä, että saadaan aikaan. Ei olla jämähdetty paikoilleen.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan edistäminen on vaikuttamista edullisesti jonkun toimintaan tai kehitykseen. Se on sitä, että vie eteenpäin, auttaa, helpottaa tai hyödyttää. Voiko kauniimmin kuvata yhteistyötä työpaikalla? Ei jää yksin, vaan saa muilta tukea omien tehtävien hoitamiseen ja onnistuu itsekin muiden auttamisessa. Syntyy tunne asioiden etenemisestä, hyödyllisestä työstä ja kivoista ihmisistä. Ollaan edistetty asioita yhdessä, ja siinä ohella myös ihmissuhteita.

Hyvää johtamista kuvataan usein työn tekemisen mahdollistajana ja esteiden poistamisena. Siis edistetään organisaation tavoitteiden toteutumista, onnistumista ja yhteistyösuhteita. Sama edistäjän tehtävä on jokaisella työyhteisössä, roolista riippumatta. Kun työt etenevät, paranevat usein myös suhteet, osaaminen ja ilmapiiri.

Keskittyminen työasioiden edistämiseen vähentää samalla myös organisaation joskus valtaavaa epämääräisyyden tunnetta. Se leviää helposti. Ei tarvita kuin vaivihkaista huokailua, kun kysytään, miten asia etenee. Tai olkapäiden kohauttelua ja muualle katsomista, kun kysytään kuka tehtävään tarttuisi. Eriomaisia epämääräisyyden aiheuttajia ovat myös muminat Tällaista se aina on, Ei ennenkään mitään ole tapahtunut ja Sitä saa kyllä odottaa. Innostuneinkin tiimi alkaa epäillä, että jotain on varmasti pielessä, peitelty tai ainakaan se ei kiinnosta ketään. Äsken niin selkeät tavoitteet alkavat tuntua epäselviltä ja määrittelemätön happamuus valtaa tilaa.

Epämääräisyydestä voi nousta tarttumalla työn tekemisen perusasioihin. Palauttamalla mieleen työyhteisön perustehtävän, tarkistamalla onko vastuut ja tehtävät organisoitu fiksusti ja ovatko esimiestyö ja johtaminen ajan tasalla. Epämääräisyyden tunteeseen kannattaa tarttua nopeasti, sillä se vähintään tuplaantuu kiertäessään organisaation sisällä. Takerrumme usein negatiivisiin asioihin ja ruokimme niitä helposti. Kirkasta päättäväisesti epäselvää tilannetta ja tartu huhuihin, kasvatat samalla edistäjän piirteitäsi.

Tutustu myös Diversiteettiin, Caseen, Balanssiin & Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen