13.5.2020

Mielenmaisemia: Tervehtiminen

Hei, mitä kuuluu? Tervehdys, onpa hauska nähdä pitkästä aikaa. Hyvää huomenta ja tervetuloa tähän tilaisuuteen!

Tervehtiminen ei ole vain sosiaalinen tapa. Se vaikuttaa ihmisten välisiin suhteisiin lähentämällä niitä. On vaikeampi olla välinpitämätön sellaisen kohtalosta, joka on edes hyvän päivän tuttu.

Tervehtiminen on hyvin kulttuurisidonnaista. Kun kysyy, miten työyhteisössä toimitaan, saa yleensä vastauksen, että totta kai tervehdimme kaikkia. Huomenet sanotaan vastaantulijoille. Tai ainakin tutuille. Tai ainakin vastataan, kunhan toinen tervehtii ensin. Jos ei satu olemaan jotain muuta meneillään samaan aikaan.

Toisesta kulttuurista tullut nuori nainen kertoi hetki sitten, että heillä hymyillään vastaan tuleville, vaikka eivät olisikaan tuttuja. Hän oli hämmentynyt tavastamme katsoa sivuun ja pyrkimyksestä vältellä kohtaamista ja pohti, miksi tunnumme karttavan muiden katsetta. Me mutisimme jotain kohteliaasta tavasta antaa muiden olla rauhassa, halusta olla häiritsemättä ja haluttomuudesta herättää huomiota. Siinä tilanteessa ne kaikki tuntuivat tekosyiltä kömpelölle käytökselle.

Tervehtiminen on merkki toiselle: huomaan sinut, olet tervetullut, olemme vertaisia, tästä on hyvä jatkaa. Tervehtiminen ei vie aikaa, vaadi seurustelua tai oleta ystäväksi. Miksi se kuitenkin on jossain niin vaikeaa, lähes ylitsepääsemätön este ihmisten välillä, vaikka voisi olla portti toisen luo?

Lue lisää Mielenmaisemia:
Vapaus, Kiireettömyys, Unohtaminen, Rentous, Rauhallisuus