valta

20.5.2020

Sosiaalinen valta

Valta on olennainen osa organisaatioelämää, sillä joku ottaa aina vallan. Jolleivat ne, joille se tehtävänsä puolesta kuuluu, niin ne, jotka saavat siihen odottamansa tilaisuuden. Valta ja vaikuttaminen ovat osa työyhteisön arkea, sillä valta elää suhteissa, rakenteissa ja tavoitteissa.

Muodollisessa vallassa on kyse asemasta ja rakenteista: päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmästä ja vastuunjaosta. Ne ohjaavat yhteistyötä ja antavat työskentelylle raamit. Asema luo pohjan vaikuttamiselle ja vallankäytölle, mutta sosiaalinen valta on se, jolla on usein ratkaiseva merkitys.

Sosiaalisen vallan maailma on meille kaikille tuttu vuorovaikutuksen maailma. Siinä on kyse ihmissuhteista ja vaikuttamisesta: kuka kuuntelee ketä, keneltä kysytään neuvoa, kenen mielipide on painavin ja ratkaisevin.

Sosiaalinen valta on samanaikaisesti sekä näkyvää että piilotettua. Vaikuttamisen verkostoista ei välttämättä haluta kertoa, jos ne poikkeavat muodollisista rakenteista ja päätöksenteosta.  Ihmisten väliset valtasuhteet ovat samalla kuitenkin myös näkyviä, sillä huomaamme herkästi, mitä ihmisten välillä tapahtuu.  Kun havaitsee, miten organisaatio todellisuudessa toimii, pystyy itsekin toimimaan viisaammin.