25.1.2018

Työyhteisön kärjistyneet roolihahmot: ankeuttaja

Monessa työyhteisössä elää ankeuttaja, joka saa voimansa kaikesta siitä, mikä hänen mielestään on pielessä. Huonosti hoidettu, väärään aikaan, ei huomioitu sitä, mikä on tärkeää. Kummallisia mielipiteitä, erikoisia tapoja, tehty liian aikaisin tai myöhään. Tilanteesta riippumatta ankeuttajalla on aina kova ja kirkas mielipide, eikä hän kaihda tuoda sitä esille. Pieleen meni.

Ankeuttaja itse kyllä tietää, miten asia olisi pitänyt hoitaa, mutta jostain syystä ei koskaan tartu siihen. Harmauden levittäminen tuntuu olevan tärkeämpää kuin toimeen tarttuminen. Jos tilanne muuttuisi ankeuttajan haluamaan suuntaan, olisi siinäkin jotain epäilyttävää. Ankeuttaja elää omista negatiivisista kommenteistaan. Ne tuottavat voittajan olon, sillä hänhän tiesi taas parhaiten.

Työyhteisölle ankeuttaja saattaa aluksi kuulostaa besserwisseriltä, mutta kaikkitietävästä hänet erottaa jatkuva masentava lataus. Ankeuttaja voi tuntua ensin virkistävän suorasukaiselta, mutta vähitellen totuus alkaa paljastua. Häntä ei saa kukaan tyytyväiseksi, eivät edes hyvät työkaverit. Yhteishengessä on jatkuva pieni jäkättävä sivuääni, joka latistaa hyvänkin fiiliksen. Esimiehelle ankeuttaja tuo tuskaa, sillä hän imee yhteisöstä energian ja vaihtaa sen tilalle harmauden. Vaikka ankeuttaja tekisi työnsä hyvin, on tunnetaakka iso. Toisaalta ankeuttajan myönteisiä puolia on se, ettei työyhteisö uppoa ruusunpunaisiin unelmiin, joille ei ole katetta. Ankeuttaja tuo mukanaan aina tarpeellista kriittistä ajattelua ja kenties tarkkuutta yksityiskohdissa.

Ankeuttajan kanssa voi kokeilla faktojen esiin nostamista ja toisenlaisen roolin löytymistä. Selkiytetään, mikä jatkuvassa palautteessa tuntuu muidenkin mielestä tarkoituksenmukaiselta ja parannetaan niitä yhdessä, ankeuttaja mukaan lukien. Kun muut kytkee keskusteluun mukaan, saadaan laajempi näkemys ja voidaan hyödyntää sosiaalista painetta. Ryhmässä mukana oleminen voi tehdä ankeuttajalle hyvää, sillä hänkin saattaa kaivata yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tutustu myös ankeuttajaan, luutuneeseen, kyyniseen, pilkalliseen