luottamus

19.6.2019

Rakennatko vai nakerratko?

Työyhteisö on draaman näyttämö, jonka esityksissä jokainen on mukana vaihtuvissa rooleissa. Joskus pääroolissa, toisinaan tärkeissä sivurooleissa, välillä kulissien takana tai järjestelemässä uusia näytöksiä. Esittäminen on organisaatioelämän sydän.

Tunnistat, mihin työyhteisön esityksillä pyritään, kun kiinnität huomiota siihen, millainen vaikutelma yritetään antaa. Ammatillisen roolin omaksuminen ei ole vain ulkoista roolin opettelua vaan tunnetyötä edellyttävää eläytymistä. Jokainen esittää omaa parasta tilanteeseen sopivaa itseään saadakseen arvostusta, uusia rooleja ja mukaan pääsyn itselleen tärkeisiin asioihin. Kun katsot ympärillesi, näet sen selvästi. Myös peiliin katsominen kertoo siitä, mitä tapahtuu.  

Parhaimmillaan työyhteisön draama on jäntevä ja ammattimainen esitys, joka kietoo henkilöstön ja asiakkaat mukaan, ja tulosta syntyy. Pahimmillaan työyhteisödraama vie kaiken energian, eikä sitä jää työn tekemiseen. Jokainen meistä voi päättää, kummassa haluaa olla mukana. Rakentamassa vai nakertamassa ammattilaisten joukkoa ja tulosta.