Latu

16.2.2022

Hyvin vai huonosti?

Ei ole yhdentekevää, mitä tapahtuu silloin, kun olemme yhdessä. Monella on kokemuksia siitä, että joku pomottaa toisia tai haluaa säädellä tarkkaan, mitä tapahtuu, tai että joillakuilla ei vain suju keskenään tai joku koetaan niin hankalaksi, että hänet jätetään mieluiten omaan rauhaansa, jos vain mahdollista. Tuttuja ovat myös tilanteet, joissa porukka on jakautunut erilaisiksi klikeiksi, joiden välisen epäluottamuksen voi aistia kuka vain.

Onneksi on paljon myös ihan toisenlaisia tilanteita: on kiva olla yhdessä, tunnelma on rento, toiset tuntuvat läheisiltä, keskustelu sujuu ja olo on energinen, innostunut ja tyytyväinen.

Huonon ja hyvän kohtelun ero on tunnetasolla huima. Ja kokemus syntyy niin pienistä teoista, että se on suorastaan hämmästyttävää. Lämmin katse tai kylmä ilme. Ynähdys tai ymmärtävä lause vastauksena. Tunne siitä, että olemme samalla puolella tai toisiamme vastaan. Torjuvat eleet tai helppous olla lähellä. Yhdessäolon tapa ja tunnelma kertovat paitsi suhteen laadusta myös siitä, onko välillämme luottamusta.

Ilman vuorovaikutusta luottamus ei saa tilaa. Tarvitaan riittävästi yhteistyötä ja kanssakäymistä, muuten jäämme vieraiksi toisillemme. Jos tutustuminen jää vaillinaiseksi, ei suhdekaan kehity.