6.3.2024

Yhteisön sankarit ja konnat 1/3

Olet varmasti tavannut sekä yhteisön sankareita että konnia. Ei, en tarkoita, että heidän asemansa olisi virallisesti juuri tuo, mutta epävirallisesti kaikki kyllä tietävät, millainen leima heihin on lyöty. Se valkenee yleensä nopeasti uusillekin jäsenille.

Konnan rooliin päätyminen ei useinkaan vaadi mitään kovin erityistä. Yhdessä ensimmäisistä työpaikoistani konna oli henkilö, joka löysi kaikesta jotain kritisoitavaa, toisessa se, joka vaati joka tilanteessa tarkat perusteet, kolmannessa henkilö, joka huokaili kuuluvasti ja pyöritteli silmiään aina, kun ehdotettiin jotain, joka ei miellyttänyt häntä. Monesti konnan rooliin ovat myös joutuneet ne, jotka ovat ensin nousseet suosioon tekemällä kaiken pyydetyn, mutta menettäneet asemansa heti, jos ovat olleet jostain eri mieltä johdon kanssa.

Silloin heistä tuli pettureita, joiden aikeista ei enää voinut olla varma.

Konna on siis saanut häirikön leiman syystä tai toisesta. Kuten tiedämme, asema ryhmässä ei ole kiinni vain siitä, mitä itse tekee vaan myös siitä, miten muut siihen suhtautuvat. Konnan roolin voi saada myös esimerkiksi olemalla liian hyvää pataa niiden kanssa, joita johto ei arvosta. Seura tekee kaltaisekseen, sanotaan, ja vaikka siihen ei itse uskoisikaan, muut saattavat olla vankasti uskomuksen takana.  Siksi huonosti valittu kaveripiiri voi heikentää omaakin mainetta. 

Konnan leiman saaneet ovat siis niitä, jotka rikkovat toiminnallaan yhteisön sopusointua. He ovat liian suorapuheisia, kyselevät tarpeettomia, liittoutuvat epäsuosittujen henkilöiden kanssa, käyttäytyvät huomiota herättävästi tai nostavat esille liian kärkkäästi epäkohdiksi kokemiaan asioita. Aktiivisuus on yleensä hyve, mutta konnan ongelma on näkyvyys väärissä asioissa ja väärällä tavalla. Pari kertaa menee kokemattomuuden piikkiin ja annetaan vielä anteeksi, seuraavia sen sijaan ei. Kenen pussiin hän oikein pelaa ja miksi? Negatiivisen huomion kohteeksi ei kuitenkaan päädy vain vääränlaisten puheiden takia vaan siksi, ettei ymmärrä muuttaa toimintaansa palautteen jälkeenkään. Silloin tulkitaan helposti tapakäyttäytyjäksi, joka ei suostu toimimaan niin kuin muut. Ei pysy ruodussa. Yhteisön konna nähdäänkin sisäiseksi oppositioksi, jota siedetään vain niin kauan, kuin hänestä on muuta hyötyä. Tosin usein häntä kestetään vain siksi, ettei vielä ole keksitty hyvää keinoa päästä hänestä eroon.