Vaihtelun voima

24.2.2021

Vaihtelun voima

Joskus on tilanteita, joissa ajatukset ovat jumiutuneet kiertämään samaa rataa. Yrität miettiä jotain uutta, mutta palaat kuitenkin hetkessä vanhaan.  Onnistut keskittymään vähäksi aikaa johonkin muuhun, kunnes se sama juttu on taas mielessä. Mikään ei auta. Kun ajatukset toistavat itseään ja alkavat ärsyttää tai synkentää mieltä, on muutoksen aika.  

Mieli muuttuu tekemällä, harvemmin lisäämällä ajattelua. Tarvitaan vaihtelua. Sitä, että vaihtaa työpisteen paikkaa, aktiivisuuden rentoutumiseen tai kirjoittaa vaihteeksi muistiinpanot käsin. Vaihtelee ajattelun ja tekemisen, yksityiskohtien ja kokonaisuuden, suunnittelun ja toteuttamisen välillä. Joskus siihen ei vaadita kuin tietoinen rytmin muutos ja toiston katkaisu. Silloin aiempi ärtymys voi muuttua hiljaiseksi iloksi, turhautuminen toiveikkaaksi oloksi tai tylsistynyt näytön tuijottaminen innostuneeksi tekemiseksi.

Tunnistat kyllä mielen muuttumisen hetken. Yhtäkkiä huomaat, että tuntuu erilaiselta. Olet päästänyt ainakin hetkeksi irti niistä ajatuksista ja oloista, joihin olet jo ollut vajoamaisillasi.  Silloin vapaudut olemaan oma itsesi mielen vallanneiden muukalaisten sijasta.

Vaihtele tekee muutoinkin hyvää, sillä saman toistaminen jäykistää sekä henkisesti että fyysisesti. Hartiat jumittuvat koneella istumisesta, selkä sohvalla lojumisesta ja ainainen netin selaaminen turruttaa.  On mahdotonta uudistua, ellei välillä tee asioita toisin. Siihen tarvitaan sitkeyttä, sillä tottumukset pitävät tiukasti otteessaan. 

Arkipäiväinen sinnikkyys on venymisen kykyä ja joustavuutta. Se on myös taitoa ottaa muut huomioon silloinkin, kun tuntuu, etteivät nämä sitä ansaitsisi ja halua auttaa sosiaalisia tilanteita sujumaan. Arkista sitkeyttä tarvitaan erityisesti silloin, kun ei oikein jaksaisi, mieli tuntuu mustalta tai vanhat tavat vetävät puoleensa muutoshalusta riippumatta. Kun katkaiset toiston ja vaihtelet tekemistä, pääset ainakin hieman pidemmälle. Kun mieli muuttuu, muutut sinäkin.

Blogi on julkaistu alun perin Tietoasiantuntija-lehdessä 2/2020