11.1.2018

Työyhteisö draaman näyttämönä

Organisaation toiminnassa on paljon draaman piirteitä. Monenlaisia tapahtumia ja esittämistä eri muodoissaan. Tilanteita, jotka saavat komedian tai tragedian piirteitä tai tuntuvat kääntyvän farssiksi. Dekkarimaista asioiden selvittämistä ja tuttuja roolihahmoja, joiden toiminnan aavistaa jo etukäteen. Joskus tapahtumien juonta on vaikea tavoittaa kaikkien irrallisten episodien joukosta, joskus punainen lanka paljastuu hetkessä. Tuntuuko tutulta?

Olemme jokainen mukana näissä työyhteisön esityksissä. Joskus pääroolissa, toisinaan erilaisissa sivurooleissa, välillä taas kulissien takana. Esitykset ovat kaikille tuttuja. Kahdenkeskisiä keskusteluja ja kokouksia, joissa yritetään vakuuttaa kuulijat omista taidoista. Kilpailua nimityksistä ja projekteista, erilaisia organisaatiopelejä kuten liittoutumisia ja lobbaamista. Vetoavia tarinoita kilpailijoiden voittamisesta ja houkuttelevista mahdollisuuksista. Yhteishenkeä vahvistavia rituaaleja muutosten yhteydessä tai onnistumisten juhlistamisessa. Jokainen esittää omaa parasta tilanteeseen sopivaa itseään saadakseen arvostusta, uusia rooleja ja mukaan pääsyn itselleen tärkeisiin asioihin.

Aristoteelisen draaman perusajatuksia on, että hyvä draama kietoo mukaansa ja opettaa elämästä kiinnostavien henkilöiden ja juonen kautta.  Niiden voima on katsojan samastumisessa. Ari Hiltunen toteaakin, että kiehtovan ja mukaansatempaavan tarinan olemus säilyy samana, vaikka ilmaisuväline vaihtuukin antiikin näytelmistä nykyajan teatteriksi tai elokuviksi.  Miksi sama ei toimisi myös organisaatioissa? Jos työyhteisön toiminta vetää mukaansa yhteisten tavoitteiden edistämiseen kuten hyvä elokuva tai näytelmä, on organisaatio edennyt jo pitkälle onnistumisen tiellä.

Parhaimmillaan työyhteisön draama on jäntevä ja ammattimainen esitys, joka kietoo henkilöstön ja asiakkaat mukaan, ja tulosta syntyy. Pahimmillaan työyhteisödraama vie kaiken energian eikä sitä jää työn tekemiseen. Jokainen meistä voi päättää, kummassa haluaa olla mukana. Rakentamassa vai nakertamassa ammattilaisten joukkoa ja tulosta.

Ps. Lue lisää aiheesta kirjastani Organisaatiodramaturgialla toimiva työyhteisö