Työn ilo

25.1.2023

Työn ilo syntyy yhdessä

Psykologinen turvallisuus on tunne siitä, että kokee voivansa olla oma itsensä ja puhua suoraan ilman kielteisiä seurauksia. Sillä on suora vaikutus luottamuksen kokemukseen. Sen sijaan ilmapiiri, joka tuntuu jännitteiseltä, on täynnä ristiriitoja tai jossa kyseenalaistetaan oleminen ja tekeminen, tuntuu turvattomalta ja tukalalta.

Osallistuin kerran projektiin, jossa oli monen eri alan osaajia. Olin kuullut toiminnasta paljon hyvää, joten ihmettelin oloani istuttuani hetken yhteisessä pöydässä.

Innostuksen sijaan tunsin itseni varautuneeksi ja epävarmaksi, vaikka minut oli pyydetty mukaan asiantuntijana. Mietin hetken, mistä tunne syntyi. Se tuli katseiden välttelystä, anteeksipyytävistä tai hyökkäävistä äänensävyistä ja kovin muodollisesta toiminnasta, vaikka ihmiset olivat toisilleen tuttuja. Olin kuvitellut, että keskustelu olisi ollut rikasta ja vapaata, mutta sen sijaan tunnelma oli vaisu ja kolea.

Ei ihme, että työnilo oli kaukana. Innostus, energia ja osaamisen tunne syntyy, kun tehdään yhdessä, hyvällä mielellä, ja tsempataan toisia. Ollaan toiveikkaita ja joskus jopa riehakkaan luottavaisia siitä, että kaikki sujuu hyvin, suorastaan odotukset ylittäen.

Työnilo ei vaikuta vain fiilikseen, vaan myös hyvinvointiin. Hyvä työilmapiiri edistää niin psyykkistä kuin fyysistäkin terveyttä, ja mikä onkaan hyvän tunnelman taustalla? Keskinäisen vuorovaikutuksen laatu.