1.11.2023

Sosiaalinen valta 3/3

Kyse on vallan turmelevasta vaikutuksesta. Niin voi käydä kenelle tahansa, joka on saanut vaikutusvaltaa ja aseman, jossa alkaa tuntea itsensä korvaamattomaksi.

Muutos tapahtuu vähitellen. Kun pärjää tehtävässään ja auttaa ryhmää tai organisaatiota menestymään, saa uusia tukijoita niiden joukosta, jotka ovat hyötyneet onnistumisesta. Ympärillä leijuva suitsutus ja kehuva palaute hivelee egoa, joten siihen on mukava uskoa, vaikka se tuntuisikin alkuun hieman liioitellulta. Silti seurauksena on, että menestyjä alkaa kuvitella olevansa ylivertainen muihin verrattuna.

Samalla maailma alkaa näyttää erilaiselta kuin ennen. Hallittavammalta ja toimivammalta, ja menestyjän mielestä se johtuu siitä, mitä hän on saanut aikaan.

Silloin itsevarmuus ja itsekkyys kasvavat hetkessä ihan eri mittoihin. Ja kun ylemmyydentunto lisääntyy, vähenevät kontaktit muihin kuin valittuihin, ja kosketus muiden todellisuuteen alkaa hiipua. Samalla kyky tuntea myötätuntoa katoaa, ja vääristynyt käyttäytyminen alkaa vallata tilaa.

Silloin vallasta humaltuneen ajattelu alkaa kuulostaa tältä. ”Säännöt? Ne ovat vain muita varten, minun ei tarvitse niitä noudattaa, olenhan tavallisten ihmisten yläpuolella. Asemani ja näyttöni oikeuttavat minut tekemään, mitä haluan.”

Kuulostaako kärjistetyltä vai tutulta? Vallan turmelevan vaikutuksen huomaa selvästi toisissa. Mutta sitä, että itsekin toimisi samoin, on vaikeampi nähdä.

Silti jokainen meistä on alttiina vallan turmelevalle vaikutukselle, sillä kaikilla on ainakin sosiaalista valtaa. Sitä on erityisen helppo käyttää tietoisesti tai tunnekuohuissa väärin. Siksi mielessä on hyvä pitää piispa emerita Irja Askolan neuvo: on tärkeää, ettei pidä itseään erehtymättömänä.

On kuunneltava kaikkia ja tehtävä yhdessä, sillä jos asettaa itsensä toisten yläpuolelle, menettää lopulta toisten kunnioituksen ja sen myötä asemansa ryhmässä. Viimeistään silloin kirkastuu, ettei sellaista yhteisöä olekaan, jonka elämässä ihmissuhteet eivät olisi tärkein tekijä. 

Jos alkaa kuvitella olevansa erehtymätön, on jo menettämässä saamansa arvostuksen.