5.12.2018

Pieniä tekoja

Ne, joilla on valtaa ja mahdollisuus vaikuttaa, ovat jatkuvan tarkkailun ja arvioinnin kohteena. Huomio kiinnittyy ei vain tekoihin, vaan myös siihen, mitä jää tekemättä. Jäikö vaille hyväksyvää hymyä, kannustavaa kommenttia tai erilliseksi muusta tiimistä. Sen tulkitsee helposti epäluottamukseksi ja arvostuksen puutteeksi, vaikka kyse olisi vain toisen tiukasta aikataulusta. Jos sen sijaan saa hieman huomiota kiireisessäkin tilanteessa, tuntee saavansa lisää voimaa. Kiinnostuksen osoittaminen on voimavara, joka motivoi ja antaa sitkeyttä ja sitoutumista työhön.

Kyse on pienistä teoista. Kulkeeko käytävillä puhelinta vilkuillen, vai vaihtaako muutaman sanan paikalla olevien kanssa. Huomioiko kaikki yhteiseen tilaisuuteen saapuessa vai kiirehtiikö suoraan tuttujen luokse. Onko kiinnostunut siitä, miten työt sujuvat ja ihmiset voivat, vai painottaako vain suorituksia ja tuloksia. Pitääkö jokaisen työtä tärkeänä, vai onko huomio vain läheisimpien ihmisten tehtävissä.

Se, miten suhtautuu muihin, ratkaisee onnistumisen.  Vaaditaan tietenkin vahvaa ammattiosaamista, mutta se ei riitä. Eikä arvostava asennekaan riitä, ellei pysty osoittamaan sitä käytännössä. Se vaatii aikaa kohdata, kysyä ja kuunnella. Tilaa ja paikkaa keskusteluille ja vastausten hakemiselle yhdessä. Aikaa kertoa miten näkee tilanteet ja mihin suuntaan ollaan menossa.

Tuntuuko tämä liialta jo muutenkin täydessä kalenterissa? Aloita pienestä. Kysy projektin etenemisestä mennessäsi neuvotteluhuoneeseen tai kuulumisia hakiessasi kahvia. Pyydä näkemyksiä mieltäsi askarruttavaan asiaan niiltäkin, joilta et sitä tyypillisesti kysyisi. Mieti, keiden kanssa et ole pitkään aikaan jutellut ja käy vaihtamassa muutama sana. Usein on kyse vain siitä, että käyttää tähän päivittäin vain hetken enemmän aikaa kuin ennen. Mitä sitkeämmin tätä teet, sen paremmat vaikutukset. Sillä se, miten käytät aikaasi, kertoo siitä, mikä sinulle on tärkeää ja mitä arvostat. Eikä tuloksia tehdä kuin ihmisten kanssa.