27.12.2023

Näyttämöllisyys ja esittämisen voima 5/5

Moni sosiaalinen tilanne saakin komedian tai tragedian piirteitä tai tuntuu kääntyvän farssiksi tai kauhutarinaksi. Tyylilajista riippumatta monessa yhteisössä on myös pieniä klikkejä, jotka antiikin näytelmien kuoron tavoin huolehtivat oman käsityksensä ja ”tietonsa” välittämisestä muille. Tyyli vaihtelee keskusteluista kiihkeisiin monologeihin, joilta on vaikea välttyä. Näin jokainen joutuu ottamaan kantaa tavalla tai toisella. Samalla moni roolihahmo tulee niin tutuksi, että toiminnan aavistaa jo etukäteen.

Silti harvalla on yhteisössä vain yksi rooli. Joskus on tapahtumien keskipisteessä tai päähenkilö, välillä on samanlainen rivijäsen kuin muutkin. Joskus saa tehtävän edistää asioita kulissien takana, toisinaan taas rakentaa lavasteita toiminnalle. Usein roolina on olla yleisössä, sillä moni asia hyötyy julkisesta vahvistuksesta. Muiden todistama on ikään kuin enemmän totta. 

Kun olemme yhdessä, olemme toistemme vaikutuksen alaisina. Ja erityisen suuri merkitys suhtautumiseen on sillä, millaisia juttuja kerromme eteenpäin.

Esittämiseen voi jäädä kiinni, ja silloin on vaarassa hukata itsensä.