29.11.2023

Näyttämöllisyys ja esittämisen voima 1/5

Moni sosiaalinen tilanne tuntuu vaativan hieman näyttelijän taitoja. Mieti vaikka omaa toimintaasi. Menet työhaastatteluun tehtävän mukaisesti pukeutuneena ja harkitset, mitä puhut haastattelussa. Otat erilaisen roolin asiakkaiden kuin perheen kanssa, ja juttelet ystävien kesken muusta kuin työpaikalla. No, jos olette myös työkavereita, puhutte todennäköisesti osan aikaa myös työyhteisön tapahtumista, sillä jokaisella on niistä sanottavansa.

 Vaikka kuinka haluaisi olla aito ja vailla rooleja, tilanteen luomat odotukset vaikuttavat. Usein takaraivossa myös jyskyttää pieni ääni, joka kehottaa hieman tsemppaamaan muiden seurassa. Ja mitä tärkeämpi tilaisuus tai tiettyjen ihmisten seura on itselle, sitä voimakkaampi on paine mukautua sen tapoihin. Silloin näyttämölle astuu roolihahmo, joka korostaa joitakin ominaisuuksiaan, työntää sivummalle toisia ja tekee kaikkensa antaakseen oikean vaikutelman. Ulkoinen olemus, käyttäytyminen ja puhetapa ovat sosiaalisia symboleita, jotka kertovat, kuka on, tai millainen haluaisi olla. 

Esittäminen voi kuulostaa vaativalta, keinotekoiselta tai juhlalliselta, mutta siinä on kyse arkisista tilanteista ja sosiaalisista taidoista. Se on kaikkea niitä keinoja, joilla vaikutamme toisiimme, kuten sosiologi Erving Goffman tiivisti. Esittämisessä ei kuitenkaan ole kyse vain oman persoonan korostamisesta, sillä moni tehtävä vaatii siihen sopivan roolin ottamista ja työpaikan kulttuurin omaksumista. Ja mitä tiiviimmin töitä tehdään yhdessä, sitä enemmän ihmiset alkavat muistuttaa toisiaan.

Tehtävän ja aseman pystyykin usein päättelemään sekä ulkoisesta olemuksesta että puheesta. Osin on kyse työyhteisön pukeutumis- ja käyttäytymiskoodista, osin koulutuksen ja tehtävän yhtenäistävästä vaikutuksesta, osin halusta näyttää juuri samanlaiselta tai hieman erilaiselta kuin kollegat. Myös sanavalinnat ja puheenaiheet antavat viitteitä taustasta, sillä monelle työ on keskeisin identiteettiä määrittelevä tekijä 

Mutta ei kaikille, ja silloin olemus ja sosiaalinen tyyli kertookin ehkä enemmän ihmisestä kuin asemasta.