Juoksija-lehti 03_2021

23.4.2021

Mielenmaisemia-kirja Juoksija-lehdessä

Näin Tanja Piha kirjoittaa Mielenmaisemia-kirjasta Juoksija-lehdessä 3/2021:

Pyöräretki itseen

Mielenmaisemia-kirja kutsuu seikkailulle halki Euroopan sekä tutustumaan omaan mieleen. Sari Kuuselan kirjoittama kirja kertoo kokemuksista, jotka syntyvät hetkestä, palaavat mieleen menneestä ja tuottavat iloa tai jäävät hiertämään omaan mieleen. Kirja auttaa ymmärtämään, mikä on olennaista elämässä.

Kuuselan oivat esimerkit arkisista asioista, kuten ystävällisyydestä auttavat miettimään omaa mielenmaisemaa. Hän kirjoittaa: ”Yksi tärkeimmistä ystävällisyyteen vaikuttavista seikoista on se, mitä ajattelee, sillä ajatukset ohjaavat tekojen lisäksi viestintää.”

Kuusela muistuttaa, että tietoisen myönteisestä asenteesta on hyötyä monessa tilanteessa. Kun ajatukset ovat lempeät, on olokin sama.

Lukemalla kirjan muistaa ne pienet arkiset teot ja valinnat, jotka vaikuttavat tunteisiin ja ovat tärkeä osa vuorovaikutusta meidän ihmisten välillä. Kirja kannustaa erittäin miellyttävällä tavalla itsetutkiskeluun ja omien ajatusten kehittämiseen, ja kirjan lukemalla voi vahvistaa omia sosiaalisia taitoja ja kohentaa ihmissuhteitaan. Näitä teemoja Kuusela käsittelee pyöräretkillään ja kutsuu lukijan liikkumaan kanssaan.

Mielemaisemia sytyttää kaipuun päästä polkemaan saksalaisiin pyökkimetsiin pyöräletkan mukana. Melkein tuoksutan nenässäni saksalaisen kesäillan tuoksut, kun Kuusela parkkeeraa pyöränsä pienen saksalaisen kylän biergarteniin ja nauttiin pitkän pyöräilyn päätteeksi illallista ja huurteista.

Kirja houkuttelee pitkille kävelyretkille ja pyöräilemään ihan pelkästä liikkumisen riemusta. Kuuselan kirjoitustyyli tarjoilee mukaansatempaavalla tavalla ajatuksia siihen, mitä ihmisten välillä ja omassa mielessä tapahtuu ja kuin huomaamatta kirjan luettua olo on todella hyvä ja lempeä.

Kirjan teemoja ovat mm. kiireettömyys, sinnikkyys, vapaus, liikkeen voima, tervehtiminen ja niiden vaikutus mielen voimaan.

Sari Kuusela on tietokirjailija, sosiaalipsykologi, yhteiskuntatieteiden tohtori sekä juoksija ja pyöräilijä. Kuusela on kirjoittanut aiemmin työyhteisöjen toiminnasta, vallasta ja johtamisesta.”