3.10.2018

Johtamisen aakkoset: I niin kuin Ihmetellä ja Ilo

Ihmettely on taito, joka helposti unohtuu lapsuuden jälkeen. Ensin kaikki on uutta ja kiinnostavaa. Sitten alat tottua ja hetkittäinen uusi uppoutuu osaksi vanhaa. Et kiinnitä enää huomiota mitä tapahtuu, tiedäthän sen jo etukäteen. Yksityiskohdat menettävät merkityksensä, prosessihan on jo tuttu. Tunnet kokeneesi jo niin paljon, ettei mikään voi enää yllättää, näet ympärilläsi vain sen, mitä ennenkin.  Unohdat kysymykset mitä, miksi ja miten, vaikka juuri ne saavat aikaan uteliaisuutta.

Palaa takaisin ihmettelyn tilaan. Katso joka tilanteessa ympärillesi niin kuin tilanne olisi uusi. Vaikka tiedät mitä on meneillään, kysy kuitenkin itseltäsi mitä tapahtuu, miten toimitaan ja mikä siihen voisi olla syynä. Anna itsellesi aikaa hetki miettiä, aina ole pakko reagoida kaikkeen heti automatiikalla. Usein riittää, että vain katsot ympärillesi tavanomaista tarkemmin. Ihmettelet pari sekuntia mitäs nyt. Huomaat kyllä, mihin kannattaa tarkemmin paneutua. Siinä on ihmettelyn voima.

Ihmettely voi tuoda mukanaan myös paljon uusia ilon aiheita, jotka muutoin jäävät arjen tekemisen taakse. Ilo onkin tunne, jota ei voi olla työyhteisöissä liikaa. Iloa onnistumisista, iloa hyvästä yhteistyöstä ja palautteesta, oppimisen iloa ja hyvän tunnelman iloa. Yksityiskohtien iloa ja sujuvuuden iloa, iloa saada tehdä parhaansa.

Työyhteisö, jossa ilo jää puurtamisen ja hankaluuksien alle, ei voi hyvin eikä kehity. Ilo antaa energiaa ja luo yhteyksiä ihmisten välille, ei erota niin kuin kylmemmät tunteet. Satsaa tietoisesti ilon lisäämiseen. Järjestä kokemusten jakamisen paikkoja, juhli onnistumisia. Luo kiittämisen ja kehumisen kulttuuria, ole siitä itse paras esimerkki. Ilo tarttuu parhaiten ilmeistä, eleistä ja sanattomasta viestinnästä. Kun innostat itseäsi iloiseksi, vaikka aina ei siltä tuntuisikaan, saavat omat ja muiden ilon hetket tilaa ja työyhteisössä alkaa henkinen aurinko paistaa.

Tutustu myös Harjoitteluun ja Haihatteluun, Guruun, Fraasiin, Edistämiseen ja Epämääräisyyteen, Diversiteettiin, Caseen, Balanssiin & Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen