7.6.2018

Johtamisen aakkoset: B niin kuin Balanssi

Ilman tasapainoa et pysy pystyssä. Horjut sinne tänne ottaen tukea sieltä, missä sitä vain on saatavilla. Vailla lähellä olevia ihmisiä tai rakenteita saatat kaatua, ja ensimmäisenä mielessä on, näkikö joku kompastelun.

Tasapaino, balanssi, vaatii koordinaatiota, ketteryyttä ja vähän voimaakin. Painopiste on tasapainossa ratkaiseva – kun painopiste saa tukea, säilyttävät niin kappaleet kuin ihmisetkin tasapainonsa. Hyvä tasapaino kestääkin pientä horjutusta ja tönäisyjä.  Johtaminen vaatii jatkuvaa tasapainottelua, mutta erityisesti tasapainoa tarvitaan silloin, kun ympäristö on kuoppainen.

Johtamisen tasapaino on organisaatioelämää pysyvyyden ja muutoksen maastossa ja jatkuvia valinnan paikkoja tilanteissa, joissa tarvitsee valita mikä ja miten, vaikka vallitseva olotila tuntuisi vaativan sekä-että -ratkaisuja. Johtaminen on tasapainoilua itsenäisyyden ja yhtenäisyyden, näkemysten ja todellisuuden sekä ihmisten ja asioiden välillä. Johtaminen antaa yhteistyölle energisoivan tai latistavan pohjavireen ja voi ohjata tunnelmaa hyväksyvään ja ammatilliseen vertaisuuteen, farssimaiseen koheltamiseen tai luo epäoikeudenmukaisen ja traagisen pohjasävyn yhteistyöhön.

Kehitä tietoisesti johtamisen tasapainoa. Hae oikeaa suhdetta kaikille yhteisten ja vain joillekin kuuluvien asioiden käsittelyn välillä. Tunnista tiimien ja yksilöiden erilaiset tavoitteet ja intressit. Pidä tasapaino sovitun ja spontaanin välillä. Kiinnitä riittävästi huomiota sekä kokonaisuuteen että yksityiskohtiin, menneeseen ja tulevaan. Ydin johtamisen tasapainossa on pitää yllä tasapainoa asioiden ja ihmisten välillä unohtamatta, että ihmiset tekevät asiat. Pieni ylipaino ihmisten puolelle on usein paikallaan.

Tutustu myös Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen