18.5.2022

Aikaa puhumiselle

Puhumisen merkitystä ei kannata aliarvioida kiireenkään keskellä, sillä keskustelu muustakin kuin vain yksittäisen asian hoitamisesta antaa mahdollisuuden tutustua, jakaa kokemuksia ja ennakoida, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

Samalla kuulumisten vaihto on yksi tapa rakentaa luottamusta. Aidoimmillaan se on merkki sekä kiinnostuksesta että tasavertaisuudesta. Mutta yllättävän usein vapaa keskustelu jää taka-alalle, asiat vievät kaiken ajan, ja sitten on jo pakko kiirehtiä eteenpäin. Juuri se puhe, joka tutustuttaisi ja yhdistäisi ihmiset toisiinsa, jää helposti kaiken muun alle. Silloin luottamuskaan ei pääse kasvamaan.

Mieleeni palaa usein kollegan tuskastunut katse, kun hänet oli jälleen kerran keskeytetty palaverissa. Päälle puhuminen, aiheen vaihtaminen ja tylyt kommentit olivat siinä työyhteisössä tulleet tavaksi. Puhuimme jälkikäteen eriarvoisuuden tunteesta, joka oli käsinkosketeltava. Onneksemme organisaatio muuttui pian, ja uudet ihmiset tiimissä saivat paljon hyvää aikaan.

Kyse ei ollut ollut mistään ylitsevuotavasta positiivisuudesta tai kaiken jakamisesta millimetrin tarkkuudella, vaan tavanomaisesta huomaavaisuudesta ja lämpimästä suhtautumisesta. Kaikilla oli tilaa puhua, jokaista kuunneltiin. Arkisella ystävällisyydellä päästiin jo pitkälle.