Johtamisen aakkoset

5.3.2020

Johtamisen aakkoset: M niin kuin niin kuin Maltti ja Moittia

Jos pitäisi valita yksittäinen asia, joka on erityisen tärkeää johtamisessa, keskittyisin malttiin. Se on tarpeen melkein missä tahansa, on sitten kyse ihmisistä, asioista tai eteen tulevista tilanteista.

Maltti auttaa esimerkiksi siinä, ettei sotkeudu negatiivisen palautteen syövereihin silloin, kun ei ole vielä riittävän perillä asiasta. Ja silloin, kun oma mieli on niin musta, ettei pysty näkemään ympärillään kuin huonosti hoidettuja asioita, ja kaikki hyvin sujuva jää varjoon. Tai niissä tilanteissa, kun vain haluaisi päästä eroon asioista, ei ehdi tai pysty paneutumaan niihin kunnolla, ja tietää jo itsekin, että pikainen kommentti tai hätäinen tekeminen johtaa huonoon lopputulokseen.  

Maltti on tarpeen myös siinä, ettei heti ryntää kommentoimaan tai tekemään. Usein harkinta on yllättävän helppoa. Astuu säntäilyn sijasta henkisesti askeleen taaksepäin ja miettii, mikä on viisasta. Ottaa siis itselleen aikaa miettiä ja pidättäytyy sen ajaksi tekemästä mitään. Ei sano, ei neuvo, ei lupaudu. Ei tietenkään moiti tai komentele, puolustele tai syyllistä. Puhumattakaan siitä, että osoittaisi ilmeillä ja eleillä, että menipä pieleen. Sen sijaan on viisasta käyttää pieni hetki ajattelemiseen. Ja vasta kun on kartalla tilanteesta ja siitä, mitä kannattaisi tehdä, on aika toiminnalle.    

On maltilla muitakin ulottuvuuksia. Maltista on hyötyä esimerkiksi omaa aikataulua miettiessä. Hetki harkintaa auttaa siihen, ettei lupaudu hoitamaan sellaista, mihin aika tai energia ei riitä tai täytä kalenteria niin täyteen, ettei jää yhtään vapaa-aikaa. Maltti on erityisen tarpeen silloin, kun meinaa vastata kiihtyneenä johonkin viestiin: tekstin ymmärtää helpommin väärin kuin puheen, ja tunteiden vallassa kirjoitetun vielä herkemmin.

Maltti on siis johtamisen keskeinen, mutta kaiken kiireen keskellä alihyödynnetty voimavara. Maltti vaatii tietoisuutta. Sen sijaan moittiminen on teko, joka on helppoa mutta josta kannattaisi pysyä kaukana. Moittimisen sävy tulee niin helposti, vaikka sitä ei tarkoittaisikaan: miksi et, eikö olisi kannattanut, etkö huomannut, olisi kuitenkin ollut syytä ymmärtää että. Mitä laajempi jakelu tai kuulijakunta, sen suurempi vaikutus. Palautteen antamiselle ja oikeaan ohjaamiselle on niin monta reittiä. Moittiminen on niin lähellä nolaamista, ettei sillä juuri saa aikaan haluttua muutosta.

Tutustu myös Liikkeeseen ja Lykkäämiseen, Kiinnostukseen ja Kerskailuun, Jutteluun  ja Juoruun, Ihmettelyyn ja Iloon, Harjoitteluun ja Haihatteluun, Guruun, Fraasiin, Edistämiseen ja Epämääräisyyteen, Diversiteettiin, Caseen, Balanssiin & Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen