25.4.2019

Johtamisen ytimessä

Olin kansainvälisen NNKY-päivän aamiaisella keskiviikkona (kiitos kutsusta Anne!), ja teemana oli tyttöjen ja nuorten naisten johtajuus. Valoisa ja lämmin tunnelma, sali täynnä kuulijoita, tuttujen tapaamista ja uusiin tutustumista. Olosuhteet olivat otolliset hyvälle päivän avaukselle. Esiintyjien oivaltavat puheenvuorot tekivät selväksi, että johtamisen ydin on sama riippumatta siitä, kuka tai minkä ikäinen johtajan roolissa toimii. Tässä muutamia poimintoja aiheesta.

Monikulttuurissa ympäristöissä toiminut Pauliina Parhiala korosti, että johtaminen tapahtuu aina tilanteessa, vuorovaikutuksessa yhteisön kanssa ja yrittäen käyttää järkeä. Johtaminen, niin kuin mikä tahansa ihmisten välinen vuorovaikutus, lähtee ihmiskäsityksestä.

 Näkökulma ihmiskäsitykseen on herättävä. Mitä oikeasti, sisimmässäsi, ajattelet toisista ja heidän tavastaan toimia ja kulttuurista tottumuksista? Pidätkö omaa näkemystäsi kuitenkin oikeimpana, sellaisena, jonka mukaan kaikkien muiden tulee toimia? Kuten Pauliina Parhiala sanoi, johtaminen ei ole koskaan neutraalia, vapaata arvoista ja ideologioista. Ja se näkyy odotuksissamme, omassa tavassamme toimia ja erityisesti siinä, mitä pienet eleet, puheen sävyt ja tapa katsoa tai vältellä katsetta kertoo siitä, mitä oikeasti toisesta ajattelee.

Mitä tapasi olla tilanteissa kertoo sinusta ja suhteestasi muihin? Luuletko, että muut kokevat sinut samoin kuin mihin itse pyrit?

Johtamista tutkiva Katariina Yrjönkoski korosti johtamisessa vision merkitystä ja tien näyttämistä sitä kohti. Johtamisessa ei ole kyse asemasta tai tittelistä, vaan vaikuttamisesta, esimerkin näyttämisestä, palvelemisesta ja vastuun kannosta. Johtaminen on opittavissa oleva taito, ei synnynnäinen ominaisuus.

Johtamisen tehtävä on muuttaa maailma paremmaksi paikaksi, tiivisti Katariina Yrjönkoski. Lauseeseen lisätään usein pieni varaus siitä, että se saattaa kuulostaa naivilta tavoitteelta. Mutta onko se todellisuudessa saavuttamatonta? Eikö jokainen ihmisten välinen kohtaaminen ole mahdollisuus parempaan huomiseen ja samalla toisen itsetunnon vahvistamiseen? Johtaminen, niin kuin vuorovaikutuskin, voi muuttaa maailmaa. Mihin suuntaan, riippuu sinusta itsestäsi.

Ps. Miten tyttöjen ja nuorten naisten johtajuuden oppimista voisi tukea? Sillä, että ottaa mukaan, antaa vastuuta, tukee oppimista ja vahvistaa itsetuntoa. Ja erityisesti sillä, että tekee arjen tekoja näkyväksi ja antaa mahdollisuuksia ja työtehtäviä. Mitä aktiivisemman mentorin teet itsestäsi lähipiirin ja ympäristön nuorille naisille, sitä enemmän muutat maailmaa. Sillä maailma muuttuu myös teko kerrallaan.