31.8.2017

Keskustelun merkityksestä

Puhutko mieluimmin itse vai maltatko myös kuunnella toisen ajatuksia?

Moni tunnistaa itsensä jommastakummasta. On sellainen, joka haluaa itse olla aina äänessä ja kertoa oman tarinansa tai näkemyksensä. Joku taas on kiinnostuneempi siitä, mitä muilla olisi sanottavaa, ja malttaa siksi olla hetken itse hiljaa – ja ennen kaikkea kysyä muilta, mitä näillä on mielessä. Tasapainon löytäminen on avain dialogiin.

Keskustelu luo yhteyden ihmisten välille ja ylläpitää suhdetta. Tutustuminen toisen ajatuksiin tuo esille vaihtoehtoisia tapoja tarkastella maailmaa ja muita ihmisiä. Keskustelu antaa myös mahdollisuuden tutustua siihen, mitä itse ajattelee. Kun puhuu toisen kanssa, kuulee samalla myös itsensä.

Keskustelu tekee elämästä elämisen arvoista. Sen ei aina tarvitse olla syvällistä ja paneutuvaa, kevyt jutustelukin vie eteenpäin. Joskus taas riittää se, että kysyy, millä mielellä toinen on.

Kysyminen ja kiinnostus ovat väyliä toisen kuunteluun. Kaikki ehkä eivät ole sellaisia, jotka haluaisivat tai rohkenisivat ottaa tilaa silloin, kun sitä ei anneta.  Silloin ei tarvita muuta kuin katseen kohdistaminen seurueen hiljaisiin, ystävällinen ilme ja kysymys: mitä sinä tästä ajattelet? Se antaa paikan ryhmässä ja mahdollisuuden osallistua yhteiseen keskusteluun. Kun ottaa mukaan, ei jätä syrjään.